Vara säker

I dagens digitala samhälle så gäller att man känner sig säker när man surfar på sin mobil, surfplatta eller dator. Att ha ett installerat antivirusprogram är idag standard så att man är skyddad mot virus i sin dator eller surfplatta.

Det är svårt att skydda sig mot allt, men vad man däremot kan göra är att vara på sin vakt och inte gå på det som verkar vara för bra för att vara sant. Mycket av det som händer online är att man försöker lura oss till olika sker och ting.

Var på din vakt och kolla upp med andra om det verkar misstänksamt och framför allt, ta back-up på din dator, smartphone och surfplatta. Skulle något hända så kan du gå tillbaka till ett ursprungsläge när din enhet inte var smittad av något elände.

Ett tips är att om du har en dator hemma som du sitter och jobbar med, köp hem en extern hårddisk som du lägger allt ditt material på. Bilder, texter eller vad det nu är du sitter och håller på med. Datorn använder du bara för att installera program och att använda dessa program. Skulle datorn haverera eller bli smittad av något virus så är det enkelt att installera om hela datorn och börja om från början. Dina bilder och dokument ligger då i säkert förvar på den externa hårddisken och det är bara att fortsätta där du slutade.

Visst det är lite jobb med att återställa datorn till ursprungsläget och du får installera på nytt alla program. Men inget har ju försvunnit av det du skapat i form av dokument och de bilder du tagit och lagt över på hårddisk.

About Author: admin

Comments are closed.

Kategorier